Introduction

CPR RIJEKA MEDIJIMA PREDSTAVIO VIRTUALNU RADIONICU I NAJAVIO IZLOŽBU “MOGUĆNOSTI, A NE OGRANIČENJA”

CPR RIJEKA MEDIJIMA PREDSTAVIO VIRTUALNU RADIONICU I NAJAVIO IZLOŽBU “MOGUĆNOSTI, A NE OGRANIČENJA”

Centar za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka je 5. svibnja 2023. održao medijsko predstavljanje usluge Virtualna radionica – oblik rehabilitacijske aktivnosti koja podrazumijeva rad u simuliranim uvjetima s ciljem usavršavanja i stjecanja znanja i vještina.

Prenosimo što su o tome napisali mediji.

“U prostorijama Centra za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka predstavljena je virtualna radionica, pokrenuta u travnju ove godine, u koju je uključena prva generacija polaznika.

Kako je tom prigodom rekla rukovoditeljica službe za profesionalnu rehabilitaciju Centra Višnja Rakin, virtualna radionica je oblik rehabilitacijske aktivnosti koja podrazumijeva rad u simuliranim uvjetima s ciljem usavršavanja i stjecanja znanja te vještina potrebnih za obavljanje uredsko-administrativnih i osnovnih računovodstvenih poslova.

Približiti osobe s invaliditetom tržištu rada

– Centar za profesionalnu rehabilitaciju od svog osnutka predano radi na tome da osobe s invaliditetom približi tržištu rada. To nije jednostavan zadatak i još uvijek imamo velik broj osoba s invaliditetom koje su dugotrajno nezaposlene.

Danas se na tržištu rada uvjeti ubrzano mijenjaju, a poslodavci od svojih djelatnika traže sve više vještina i znanja. Osoba koja je dugotrajno nezaposlena, koja je, primjerice, svoje školovanje završila prije pet ili deset godina, više ne može konkurirati na ovakvom tržištu rada, jer joj nedostaju ta znanja i vještine, rekla je Rakin, dodajući kako je upravo zbog svega navedenog pokrenuta virtualna radionica ili vježbenička tvrtka.

Predstavljanje virtualne radionice CPR Rijeka: Višnja Rakin, Neva Tataj, Dunja Kuhar i Ivana Kosorčić. Foto: Vedran Karuza. Izvor Novi list
Predstavljanje virtualne radionice CPR Rijeka: Višnja Rakin, Neva Tataj, Dunja Kuhar i Ivana Kosorčić (Foto: Vedran Karuza, Izvor: Novi list)

Radi se o posebnom obliku rehabilitacijske aktivnosti koja podrazumijeva “učenje kroz rad”, čijom provedbom se osobe s invaliditetom osposobljavaju za obavljanje administrativnih, financijsko-računovodstvenih, komercijalno-marketinških i siičnih poslova, na simuliranim radnim mjestima.

Program rada se prilagođava mogućnostima polaznika, kao i specifičnim potrebama poslodavaca kod kojih će polaznici pohađati praksu.

Uz to, predviđeni su i dodatni sadržaji za unapređenje vještina. Na taj način će osobe s invaliditetom tijekom šest mjeseci ojačati svoje osobne i profesionalne kompetencije prijeko potrebne za efikasno zapošljavanje i privikavanje na stvarnu radnu sredinu.

Predstavljanje virtualne radionice CPR Rijeka: Višnja Rakin, Neva Tataj, Dunja Kuhar i Ivana Kosorčić (Foto: Vedran Karuza; Izvor: Novi list)

Neva Tataj: Okruženje i uvjeti u virtualnoj radionici su fantastični

Svoje iskustvo sudjelovanja u virtualnoj radionici podijelila je i Neva Tataj, jedna od polaznica.
„Do sad nisam niti jednom dobila priliku za rad. Čim bi poslodavci čuli kakve zdravstvene poteškoće imam, automatski bih naišla na odbijanje. Stoga radno iskustvo uopće nemam i za mene je, a vjerujem i za druge polaznike, ova virtualna radionica veliki plus. Okruženje i uvjeti koje imamo su fantastični i toliko je ugodna atmosfera, da mi je vrlo teško opisati koliko se lijepo osjećam svaki dan kad ovdje dođem. Jako mi je važno što imam priliku usvajati nova znanja, ponavljati starija koja sam zaboravila, jer ovo što sad radimo učila sam prije dvadesetak godina u srednjoj školi. Za mene je ovo životno putovanje i smatram da će mi izuzetno doprinijeti u budućnosti“, kazala je Neva Tataj, zahvalivši se Centru za profesionalnu rehabilitaciju, drugim korisnicima virtualne radionice i budućim poslodavcima.

Izložba “Mogućnosti, a ne ograničenja”

“Prva generacija svoje će prve dane prakse odraditi u tvrtki Alarm automatika, Domu za odrasle osobe Turnić te tvrtkama Reps and Muscles, Sladis i Trgoleptir, kojima se zahvaljujem na njihovom angažmanu.

Očekujemo da će prvih pet polaznika ubrzo naći svoje mjesto na tržištu rada”, rekla je Rakin, koja je predstavila i najavila izložbu “Mogućnosti, a ne ograničenja” koja prikazuje primjere dobre prakse u profesionalnoj rehabilitaciji osoba s invaliditetom.

Izložba će, uz pokroviteljstvo Grada Rijeke, biti otvorena u utorak, 9. svibnja u 11 sati na postamentima na riječkom Korzu, gdje će se moći razgledati do 16. svibnja.

Bit će to prilika da se što veći broj poslodavaca upozna s podrškom koju mogu dobiti od Centra za profesionalnu rehabilitaciju u zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Centar za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka je državna ustanova koja djeluje od 2015. godine i to za područje tri županije – Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske.

Uz riječki, centri još postoje u Splitu, Osijeku i Zagrebu. Centar su osnovali Grad Rijeka i Republika Hrvatska, a zatim je 2019. godine osnivačka prava i financiranje u potpunosti preuzela država.

Djelatnost mu je organiziranje i izvođenje usluga profesionalne rehabilitacije osoba s invaliditetom, s ciljem da se osobe s invaliditetom osposobe za prikladan posao, zaposle, odnosno zadrže posao i u njemu napreduju te se profesionalno razvijaju.

Korisnici i poslodavci

Naglasak mu je na mogućnostima i sposobnostima, a ne ograničenjima osobe. Korisnici usluga Centra su osobe s invaliditetom, ali i poslodavci.

– Za poslodavce Centar omogućuje savjetovanje i procjene pri zapošljavanju, prilagodbi radnih mjesta, podršku i praćenje pri rehabilitaciji, na radnom mjestu, pruža informacije o kvotama i poticajima.

Zahvaljujući jednim dijelom i radu Centra, 118 poslodavaca iz regije koji zapošljavaju osobe s invaliditetom, u 2022.godini sveukupno je u ime poticaja dobilo 1.743.861,9 eura od Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI).

Kako bi povećali mogućnosti osobe s invaliditetom u pronalasku posla, Centar za profesionalnu rehabilitaciju omogućuje procjenu zapošljivosti, potrebe za prilagodbom, stručnom pomoći, pruža podršku i posreduje pri zapošljavanju.

Omogućuje i uključivanje u razne vrste osposobljavanja, formalnih kroz verificirane programe obrazovanja, osposobljavanja ili usavršavanja i neformalnih kroz radno osposobljavanje na konkretnom radnom mjestu, jačanje radnih potencijala i profesionalnih kompetencija u radnom centru ili u virtualnoj radionici, istaknula je ravnateljica Centra Ivana Kosorčić. Dodala je kako su naručitelji usluga Centra najčešće HZZ, HZMO i ZOSI.

Iako Grad Rijeka više nije osnivač Centra, u njegovom radu i aktivnostima sudjeluje svih proteklih godina. Kako je rekla savjetnica u Upravnom odjelu za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Grada Rijeke Dunja Kuhar, Grad Rijeka i dalje surađuje s Centrom i promovira njegov rad, jer je to interesu građana, kako osoba s invaliditetom, tako i njihovih potencijalnih poslodavaca.”

Izvor: Novi list